2020-03-16
Placówki handlowe w czasach koronawirusa – wytyczne dotyczące standardów higienicznych

Daleko idące ograniczenie sprzedaży w galeriach handlowych będzie miało znaczny wpływ na sprzedaż detaliczną w kanale sprzedaży stacjonarnej. Jednakże część przedsiębiorców funkcjonuje również poza galeriami, a władze nie zdecydowały się (póki co) ograniczyć prawnie możliwości przemieszczania się wewnątrz kraju. Z uwagi na możliwość dalszego dokonywania zakupów w takich odrębnych sklepach - a w przypadku sprzedaży spożywczej i aptecznej również w galeriach - Minister Rozwoju wydał specjalne zalecenia dotyczące standardów higienicznych dla placówek handlowych i usługowych.

Dlaczego wytyczne?

Pomimo ogłoszenia przez Ministra Zdrowia w dniu 13 marca br. stanu zagrożenia epidemicznego przedsiębiorcy działający na rynku sprzedaży detalicznej towarów i usług nadal mogą w znacznym zakresie prowadzić swoją działalność w kanale tradycyjnej sprzedaży. Zgodnie z przepisami rozporządzenia wprowadzającego stan zagrożenia epidemicznego powyżsi przedsiębiorcy nie mogą, w okresie od dnia 14 marca 2020 r. do odwołania:

  • prowadzić działalności: i) gastronomicznej i restauracyjnej (z wyjątkiem  serwowania dań na wynos lub przygotowania dań do dostarczania poza obiektem gastronomicznym, a także działalności restauracyjnej lub barowej prowadzonej w środkach transportu); ii) związanej ze sportem, rozrywką i rekreacją (w tym prowadzenie miejsc spotkań, klubów, w tym klubów tanecznych i nocnych, basenów, siłowni oraz klubów fitness); iii) związanej z projekcją filmów (zarówno w kinach, jak i „pod chmurką”); iv) związanej z prowadzeniem obiektów noclegowych turystycznych i miejsc krótkotrwałego zakwaterowania (w tym tzw. „najem okazjonalny”; ale nie działalność hotelarska); v) związanej z prowadzeniem kasyn;
  • prowadzić w obiektach handlowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m2, jako najemcy powierzchni handlowych, działalności polegającej w przeważającym stopniu na handlu: i) wyrobami tekstylnymi; ii) wyrobami odzieżowymi; iii) obuwiem i wyrobami skórzanymi; iv) meblami i sprzętem oświetleniowym; v) sprzętem radiowo-telewizyjnym lub sprzętem gospodarstwa domowego; oraz iv) artykułami piśmiennymi i księgarskimi; a także prowadzenia działalności gastronomicznej i rozrywkowej.

Zatem w takim zakresie, w jakim przykładowo przedsiębiorca posiada własne salony sprzedaży odzieży, obuwia lub elektroniki użytkowej, zlokalizowane w wyodrębnionym lokalu, którego powierzchnia sprzedażowa nie przekracza 2000 m2, może nadal prowadzić swoją działalność.

Jak wiemy, dodatkowo w obiektach handlowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m2 możliwa jest również sprzedaż żywności i artykułów spożywczych oraz prowadzenie aptek.

Dla tych wszystkich przedsiębiorców, którzy nie zdecydowali się dobrowolnie wstrzymać sprzedaży w tradycyjnym kanale sprzedaży stacjonarnej na okres trwania stanu zagrożenia epidemicznego, Minister Rozwoju przygotował wytyczne, których przestrzeganie powinno pozwolić zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2.

Co znajduje się w wytycznych?

„Wytyczne dla placówek handlowych i usługowych w związku z ryzykiem zakażenia koronawirusem” to zestaw podstawowych zaleceń standardów higienicznych, jakie należy zachować w lokalach sprzedażowych. Zawierają one wskazówki dotyczące:

  • interakcji z klientami (np. zwracanie uwagi klientom na zachowanie bezpiecznej odległości w kolejkach oraz przy kasie, tj. min. 1-1,5m; zachęcanie klientów do dokonywania płatności bezgotówkowych);
  • zachowań pracowników (np. promowanie regularnego i dokładnego mycia rąk; upowszechnianie wśród pracowników wiedzy z zakresu BHP); oraz
  • działań do podjęcia w odniesieniu do wyposażenia sklepu i sprzedawanego asortymentu (np. zalecenia regularnego czyszczenia lub dezynfekcji powierzchni dotykowych; ograniczenie możliwości przebierania i dotykania produktów). Pełną listę wytycznych można znaleźć na stronie internetowej serwisu administracji publicznej gov.pl.

A jeśli ich nie przestrzegam?

Wytyczne nie stanowią dokumentu prawnie wiążącego – podstawą ich wydania nie są chociażby przepisy ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (od dnia 28 lutego 2020 r. mocą rozporządzenia Ministra Zdrowia, zakażenie koronawriusem SaRS-CoV-2 objęte jest przepisami powyższej ustawy), uprawniające ministra właściwego do spraw zdrowia do wydania rozporządzenia określającego  szczegółowe wymagania sanitarnohigieniczne, jakim powinny odpowiadać obiekty produkcyjne, usługowe i handlowe, m.in. w zakresie procedur otrzymania czystości i dekontaminacji oraz warunków produkcji, świadczenia usług i prowadzenia handlu. Zatem brak ich przestrzegania nie stanowi wykroczenia, o którym mowa w art. 50 pkt 2 powyższej ustawy.

Jednakże stosowanie się do tych wytycznych, a także wdrażanie dalej idących procedur zachowania jest stanowczo rekomendowane, jako przejaw – tak bardzo pożądanej dzisiaj – społecznej odpowiedzialności biznesu.




Dodaj komentarz
Nick/Pseudonim
WWW
Treść

Powiadamiaj mnie o nowych komentarzach do tego artykułu
E-mail (ukryty)


O serwisie

Blog kancelarii Eversheds Sutherland Wierzbowski, na którym piszemy o otoczeniu prawnym wytwarzania, sprzedaży, promocji i utylizacji produktów konsumenckich. Omawiamy kierunki zmian w prawie konsumenckim i ich wpływ na biznes m.in. w kontekście "Nowego ładu dla konsumentów" KE. Poruszamy kwestie regulacyjne związane z pełnym cyklem życia produktu - od pomysłu przez wprowadzenie do obrotu, działania promocyjne, dystrybucję, handel międzynarodowy, relacje z konsumentami, w tym sprawy związane z rękojmią, gwarancją i odpowiedzialnością za produkt przez prawo konkurencji, a na gospodarce odpadami i ochronie środowiska kończąc. Odnosimy się również do zagadnień związanych z prawnymi aspektami doboru marki produktu oraz egzekwowaniem jej skutecznej ochrony. Serwis tworzą prawnicy zespołu Commercial oraz zaproszeni goście.  

O autorach
Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter. Zostaw nam adres e-mail, a powiadomienie o nowym wpisie dostaniesz na swoją skrzynkę. Do subskrybentów bloga w pierwszej kolejności trafiać będą również przygotowywane przez nas materiały specjalne.


Tagi
Archiwum
2020
Poznaj inne nasze serwisy

Blog IPwSieci.pl
Blog kodeksWpracy.pl
Blog PrzepisNaEnergetyke.pl

Ta strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych oraz dla prawidłowego funkcjonowania strony. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo poprzez ustawienia przeglądarki lub wyrażenie zgody poniżej. Możliwe jest także wyłączenie cookies poprzez ustawienia przeglądarki, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej w naszej polityce prywatności.



Przechodzę do serwisu